Lamino fåtöljen av Yngve Ekström


Nu har det på sista tiden blivit lite väl mycket av det goda så som vin och champagne på bloggen. Så nu är det dags att dela med sig av en designklassiker.

Lamino fåtöljen formgavs 1956 av Yngve Ekström.

Yngve Ekström föddes 1913. Under uppväxtåren intresserade han sig för  konst och design. Han utbildade sig till möbelsnickare och ägnade sig slutligen åt formgivning av möbler. Tillsammans med sin bror, Jerker, startade han 1945 Swedese. Yngve Ekström ledde bolaget fram till sin död, 1988.

Lamino fåtöljen består av en träram och en mjuk sittdyna. Varierande träslag används, t.ex. björk, ek, körsbär, teak eller valnöt. Trämaterialet kan man laminera, lacka olja eller måla. Laminat är vanligast. Klädseln är oftast av läder eller fårskinn men även andra material förekommer.

1999 utnämndes Lamino fåtöljen till "århundradets möbel". Den anses också vara det bästa exemplet på modern skandinavisk möbelformgivning.
Den här stolen har attraktiva kurvor sett såväl från sidan som framifrån och säljs ofta med en matchande ottoman. Den kan göras i flertalet träslag till ram och klädseln kan matcha i stort sätt all tycke och smak, från fårskinn till vävt tygnät. Mångsidigheten och den enkla men snygga formen har bidragit till dess fortsatta popularitet och stolen säljs för mellan 14 000 och 20 000 SEK för nya exemplar. Äldre exemplar har sålts för mycket mer än så.








Den här kopian (nedan) från Haléns däremot kostar 1995 med akrylpäls och 3295 kronor med äkta fårpäls.





Foto från NM Nordic möbler och från Haléns.




Namn

Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)

URL/Bloggadress

Kommentar


Kommentarer