Grön oas i Provence


I väntan på våren och sommaren, så kan inte låta bli att lite spontant slänga in underbara trädgårdsbilder från Provence.









Foto: Sköna hem


Framtidens arbetsplats och skola


Nya tider ställer andra krav och lösningar på både arbetsplatsen och skolan.

Framtidens arbetsplats 2020 kommer öppna kontorslandskap med enhetlig möblering vara ett minne blott. I alla fall om man ska tro på slutsatserna i en ny studie om framtidens kontor. Arbetsplatser med tydlig karaktär kommer i stället bli allt viktigare för att locka personer med rätt kompetens och ge dem en känsla av tillhörighet med företaget.

Gränsen mellan privatliv och arbetsliv antas dessutom bli grumligare i framtiden, bland annat genom vår ständiga uppkoppling och tillgång till information. Det gör att jobbet blir ännu viktigare för en persons identitet och en unik arbetsmiljö får därmed ökad betydelse.

Google är ett exempel på en föregångare på området som har arbetat mycket med de anställdas känsla av tillhörighet. Google blir år efter år utnämnd till världens bästa arbetsgivare, vill ni läsa mer om det så klicka här.

Ja, det krävs mer än gratis kaffe och tidningar för att locka de bästa medarbetarna.

På Googles kontor kan du:

Ha möten i små liftvagnar...




Små möten eller rast i ett eget fantasi ägg...



Eller varför inte ta rutchkanan ner till matsalen där du kan äta gratis så mycket du vill...



Eller varför inte relaxa i akvarierummet, ta en liten tupplur efter maten...




För att sedan fortsätta ett möte i en båt...



Men sen kan du ju behöva skärma av dej för att koncentrera dej ordentligt när du ska jobba, så varför inte krypa in i ett eget litet kontor?



Vad har vi för motsvarande här hemma i Sverige då undrar ni kanske...
Jo, vi har faktiskt Vittra skolan i telefonplan som har tagit inredningen ett steg längre. Vilka barna skulle inte trivas i denna skola?

Vittra skolan:

Här finns inga tradtionella klassrum och definitivt inga katedrar. I stället är skolan, där varje elev har egen laptop, ett öppet inredningslandskap med olika platser som ska underlätta lärandet. Inredningen är ritad av holländska Rosan Busch, som verkar från Köpenhamn.














Ja. vem skulle inte trivas i den skolan eller på det kontoret?

Foto: Från Googel och från Vittra skolan.




Välkommen till världen!


Ett stort grattis till vår vackra kronprinsessa och till Prins Daniel, och välkommen till världen lilla Estell!
Namnet har precis tillkänna givits och visst är det vackert, de kunde inte ha valt något bättre namn.
Det fullständiga namnet är Estell, Silvia, Ewa, Mary. Alla namn kommer från deras respektive familjer.






Gästrum


Snart (nästan snart) är sommaren här och vi alla längtar efter en lång, härlig ledighet på landet eller i stan. På sommaren har man mest tid och ork för att träffa släkt och vänner. För att gästerna ska trivas när de kommer på besök så kan man ta till lite olika knep.

När vi åker ner till gården på Öland så har min svärmor och hennes man alltid färska blommor i gästrummet och på utedasset. Det är så välkomnande och mysigt med buketterna, faktum är att den lilla gesten gör att man känner sig extra välkommen.

Här kommer lite fler tips:

En läslampa vid sängen och annan punktbelysning gör att rummet blir mysigare. En spegel och förvaring i en garderob eller byrå och krokar på väggen är bra för gästernas kläder osv.
Och som sagt, glöm inte de små detaljerna! En bukett blommor, ett doftljus, en fin tvål, några böcker eller utvalda tidsskrifter.




Bild från Sköna hem.


Designpris 2012


Ett av årets designpris som Elle interiör delade ut gick till badrumsserien Lillången, designat av Inma Bermudez för IKEA. Så roligt då jag tidigare har bloggat om just Lillången.

Så här lyder redaktionens motivering:

Motiveringen till vinsten i kategorin Årets badrumsprodukt lyder: "Badrumsmöbler och handfat för det lilla badrummet, lika snygga som smarta."

Årets bästa svenska design

Att Sverige är en designnation i toppklass är tydligt när man går igenom alla nyheter som har presenterats under det gångna året. Så mycket snyggt, vackert, praktiskt och användbart! Vi på redaktionen har haft ett svårt men roligt arbete när vi har funderat över vilka vi ska ge Elle Interiörs Designpris 2012, men när vi väl satte oss ner för att fatta beslut var vi ofta förunderligt överens om vem som var den självklara vinnaren i respektive kategori.




Foto IKEA Livet hemma.


Rustik romantik


Kan inte låt bli att slänga in en inspirationsbild innan det är dags för kvällsmiddag. Här nedan ser ni  ett matrum med gustavianska stolar och ett antikt bord från NK. Också kandelabern och kelim-mattan är antika.

Enkelt och snyggt secondhand makover, lovely!



Bild från Sköna hem.




Karmstolen Cherner


Då var det dags för en designklassiker igen, denna gång tar jag upp den lite mystiska karmstolen Cherner.

Cherners eleganta karmstol fanns på marknaden flera år utan hans vetskap, och det blev strid om upphovsrätten. Först 1999 blev de rätta omständigheterna klarlagda då hans söner återupptog tillverkningen av stolen i de nya företaget Cherner chair company. Stolen finns åter till försäljning även i Sverige, genom förtetaget Decoscope.

Normans Cherners klassiska karmstol från 1957-1958.
Stolen kobinerar det bästa med formpressad playwood och massivt böjträ.

Riktigt snygg tycker jag!









Bilder från Sköna hem och Decoscope.


Köksluckor


Här om dagen besökt vi fabriken där de tillverkar våra köksluckor, Västerorts Lackcenter.

Det var otroligt roligt att se hur spånskivor blir till snygga köksluckor.
Här nedan ser ni en maskin som programmeras in för att kapa till olika luckmodeller och en maskin som sprutlackar luckorna. Det roligaste av allt var nog att jag blev tillfrågad att designa en egen lucka till dem.
Blir det bra så kommer de att tillverka min lucka, hur kul är inte det! =)

Har lite idéer så nu gäller det bara att hitta lite tid till att skissa på idéerna.















Tusen skäl


Min älskade mor skickade mej fina ord, som jag gärna delar med mej av.




Tusen skäl

Var rädd om din kropp.
Sluta pressa den när den säger stopp!
Var rädd om ditt inre- din gyllene själ,
Berika varje andetag- ta hand om dem väl.
Lyssna på alla signaler och lär dig att hitta din inre frid,
varva ner och sluta stressa, igenom din dyrbara tid!
Var snäll mot dig själv och lär dig att bli lyhörd.
Omfamna din nattsömn - låt den inte bli störd!
Tillåt dej själv att drömma och var inte rädd för att uppnå dina livsmål.
Addera dina innersta önskningar till din "livsskål".
Låt ditt inre skina - du är en gudomlig palats.
Lär dig att verkligen uppskatta gåvan av kälekens ljus.
Låt det få bli en brinnande lycka i ditt hjärtans hus.
Var rädd om din hälsa - ta hand om den väl!
För du är värd det bästa och för detta faktum finns tusen skäl...





Inredning från PB Home


Om jag fick börja om från börja och inreda mitt hem, så skulle sannolikt det mesta komma från PB Home.
De har verkligen saker i min smak, finstämda färger, rustikt och romantiskt utan att det blir för pluttigt.

Kika in på deras hemsida PB Home för att bäddra i deras katalog. Där finner ni också en lista över deras återförsäljare.

Låt dej inspireras...

























Bilder från PB Home.
Fotograf: Hanna Rössner





Årets tapet


Möbelmässan har utsätt en designer som har skapat årets tapet med motivering;

"En imponerande och inspirerande historisk tapetkollektion med mönster från 1500-talet fram till 1900-talet som har moderniserats på ett känsligt sätt."

Boråstapeter kan stolt presentera ett stycke kulturhistoria i form av kollektionen Karlslund. Designer är Hanna Wendelbo-Hansson som även står bakom de uppskattade kollektionerna Falsterbo och Oxford.
Hanna har använt flera hundra år gammla tapeter ur Boråstapeters arkiv och gett nytt liv åt bevarnade orginalmönster från autentiska gårdar och slott runt om i Sverige.






Pressbilder: Boråstapeter.




Värme i kylan


Hej, hur har ni det i kylan? Själva försöker vi hitta guldkorn som får oss både varma och starka. I går vår vi på ett jätte mysigt spa på Östermalm och badade och drack bubbel i jacuzzi. I dag står det träning och solning på schemat. Ja, solning är ju inte det bästa det vet vi. Men nu är jag trött på min vinterbleka hy och vem vill inte ha lite värme nu när det är så kallt ute.

Hoppas att ni också får en frisk och varm söndag!







En doft från Frankrike


I staden Grasse, allmänt känd som världens huvudstad för parfym, tillverkar La Parfumotec sina doftljus med en utsökt blandning av dofter och färger. Med vax av hög kvalitet och noga utvalda komponenter erbjuder de ett brett sortiment av doftljus inspirerade av den vackra natur som frodas i hjärtat av Provence.

En doft av vanilj och patchouli, flera dofter finns att köpa hos Dalani.




Bild från Dalani.


Uppbyggnad av en Bobutik pågår


Oj, vad mycket jobb det är för tillfället. Just nu arbetar jag över i stort sett varje kväll och även under helgen. Tillsammans med Butikskommunikations företaget Dekko bygger jag upp en Bobutik till våra hyresgäster.

Det blir mycket jobb och många val och beslut som ska tas, men det är otroligt roligt också! Dessutom är det helt fantastiskt att arbeta i hop med Dekko, så lyhörda, tillmötesgående och snabba. Ni ska få se hur fint det blir när vi är färdiga!

Nu har jag i varjefall arbetat klart för idag och ska åka hem till min familj som jag dessvärre har försummat under en tid.

Ha en underbar kväll!