Påsk mat

Hej, hur har ni det där ute i det fina vårvädret?
Själv tror jag att den värsta febern försvann i natt, skönt!
Nu vill jag bli frisk så att jag kan åka runt och köpa fina blommor till balkongen.
Har legat på soffan på förmiddagen och planerat maten för påsken.
Hittat recept lite här och där, så om ni har idétorka så kan ni ju få lite tips av mej här.



Påskfrukost:


Ägg, bacon el. parmaskinka och tomat i miniformat med rostade mackor, mums!
4 port
4 ägg
ca. 1 msk créme fraiche
2 soltorkade tomater i olja
2 tunna skivor parmaskinka
Gör så här:
koka äggen, hacka de hårdkockta äggen och blanda med så mkt créme fraiche att det precis binder ihop ägghacket. Hacka tomaterna fint och vänd ner i äggröran. Smaka av med lite av kryddoljan. Fördela äggröran i de tomma äggskalen. Stek parmaskinkan knaprig och torr i het stekpanna. Bryt i mindre bitar och dekorera äggröran med skinkan. Servaera med rostat börd och kaffe.

Påsklunch:

Bjuds på lite småplock så som en god romcocktail...




Potatis med färskost & löksill...

8 buffé portioner
8 koktakalla delikatesspotatis med skal på.
100 g philadelphiaost
105 g avrunnen löksill
Garnering:
1 liten hackad rödlök
1/2 dl klippt gräslök
och till sist ansjovissnittar medd ägg och keso.



8 bufféportioner
250 g keso
1 dl majonäs
salt och svartpeppar
4 skivor formbröd
4 kokta kalla ägg
4-5 cocktailtomater ca 80 g avrunnen ansjovis
Gör så här:
Låt keson rinna av i kaffefilter 2-3 timmar, det går att hoppa över det momentet men keson blir fastare och bättre om man låter det rinna av. Blanda keso, majonäs, salt och peppar till en röra.
Rosta brödskivorna, skär bort kanterna och dela skivorna i4 rutor. Lägg en klick kesoröra på varje. Skala och skiva äggen. Skär cocktailtomaterna i tunna skivor lägga en skiva ägg och en skiva tomat på varje snitt. Toppa med en bit ansjovis och garnera med dill.


Påskmiddag:

Lammstek med tapenade och tomatpotatis samt getostyogurt, slurp!

6 portioner
Lammstek:
1 lammstek med ben ca 2-3 kg
2-3 matskedar olivolja
flingsalt
nymald svart peppar
2 citroner
2-3 hela vitlöksklyftor

Tapenaden:
1 dl svarta urkärnade oliver, hackade.
3 vitlöksklyftor
4 sardellerfiléer
2 msk kapris
2 msk timjan
rivet skal av en citron
2 msk olivolja
nymald svartpeppar
Gör så här:
Gör tapenaden och rör i hop allt.
Sätt ugnen på 225 grader, gör snitt i lammsteken med en spetisg kniv. Pressa ned tapenaden i hålen så djup in som möjligt. Gnid in lammsteken med olivolja, salt och peppar. Lägge den i en stor ungsfastform. Stick in termometern i den tjockaste delen utan att termometerröret stöter emot benet. Lägg delade citroner och vitlökar runt steken. Sätt steken i mitten av ugnen. Sänk ungsvärmen till 175 grader. Stek tills termometern visar 59 grader, för rosa kött. Ta ut steken, vira aluminiumfolie och låt steken vila i ca 10-15 min. Skär steken i tunna skivor vid servering.

Tomatpotatis:
4 bakpotatisar
1 burk krossade tomater + 1 burk vatten
1 msk torkad timja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
flingsalt
nymald svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, tvätta och skär varje potatis i 8 klyftor. lägg dem i en ugnsfastform.
Blanda tomater, vatten, timjan, vitlök, fond, salt och peppar. Häll över potatisen. Baka i mitten av ugnen till potatisen är mjuka ca 40 min.

Getostyoghurt:
Klassisk oströra som passar perfekt till lammstek.
3 dl grekisk yoghurt
300 g chévre
2 msk olivolja
flingsalt
nymald svartpeppar
Gör så här:
Mixa ihop yoghurt, ost och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Efterrätt:
Om ni nu orkar det efter all den goda maten. ; )
Bon appétit!


Namn

Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)

URL/Bloggadress

Kommentar


Kommentarer