Påsk i turkost
Så var det snart påsk, gud så fort tiden går. Jag har inte hunnit planera för påsken överhuvudtaget.
Hade tänkt göra det nu när Elinas rum vart färdigt men så vart jag sjuk.
Men lite inspirationsbilder på bloggen vill jag i varje fall gärna dela med mig av.
Om man inte vill vara så traditionsbunden så kan man även låta påskpyntet gå i turkost, fint tycker jag!
Varför har man fjädrar i påskriset?
Traditionen att pynta riset med fjädrar är minst 150 år gammal och fjädrarna var just pynt, precis som i dag. Riset kommer sig av en tradition att man risade varandra under fastlagen. Det här kan ha en anknytning till gammal hednisk tro om att den som slogs med ris fick träets inneboende kraft.

Varför äter man en massa ägg?
Under den tid som Sverige var katolskt var det förbjudet att äta ägg under fastan. Fastan bröts sen lagom till att hönsen började värpa igen och helt plötsligt hade man en salig massa ägg att käka upp.

Visst, men varför målar man dem först?
En tradition som helt enkelt bygger på att ägget har haft en stor betydelse som gåva i påsktid. Förr färgade man äggen med hjälp av olika växter som man kokade med äggen, men från tidigt 1900-tal och framåt har det blivit vanligare att måla äggen med färg.


Bilderna är lånade från Martha Stewart.
Texten frågor och svar lånade från Magasin Vera.